D’n Boogerd

Geschiedenis

Vroeger brachten de Romeinen eetbare vruchten mee uit het Midden-Oosten. In de twaalfde eeuw kwamen fruitgaarden voor bij kastelen en kloosters en later werden ook boomgaarden aangeplant bij boerderijen voor extra inkomsten en om het vee in de schaduw te laten grazen. Na de Tweede Wereldoorlog werden nog meer boomgaarden aangeplant dat uiteindelijk heeft geleid tot overproductie en hevige concurrentie. Na 1953 zijn geen nieuwe hoogstamfruitbomen meer aangeplant en kwam de laagstamfruitboom in opkomst. Gemakkelijker te plukken en meer opbrengst, maar met veel minder ruimte voor vogels, insecten en bodemleven.

Heden 2019

Gemeente Someren kiest voor meer diversiteit, onder meer door het aanleggen van hoogstamfruitboomgaarden. Deze zijn van ecologische en landschappelijke waarde. De bloesem trekt allerlei insecten aan zoals bijen, hommels en vlinders. Het dichte bladerdek biedt schaduw en verkoeling in de zomer. Men kan de oude fruitrassen voor consumptie gebruiken en verwerken tot bijvoorbeeld sap, moes en stroop. Het fruit biedt voedsel aan vogels, spitsmuizen en insecten. De bomen geven onderdak aan vogels en vleermuizen.

Deze boomgaard is vrij toegankelijk en de bezoekers mogen het rijpe fruit plukken. D’n Boogerd is tot stand gekomen met medewerking van de gemeente Someren, Summers Landschap en vele vrijwilligers.

Mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.

Kaart

Menu