Historie Someren-Eind

Het dorp Someren-Eind (Brabants: Zummere-End of D’end) ligt in de provincie Noord-Brabant en behoort tot de gemeente Someren. Someren-Eind heeft een oppervlakte van ca 17.6 km2 met ongeveer 3500 inwoners. Door lintbebouwing is het verbonden met het dorp Someren.

Het huidige kerkdorp is ontstaan door ontginningsactiviteiten in de Vale Peel die plaatsvonden in de tweede helft van de 19e eeuw. Toen de nederzetting Someren enigszins groeide, splitste het dorp min of meer in een noordelijk deel: Slieven, eigenlijk het Someren-Dorp van nu en tevens ook het oudste gedeelte, en een zuidelijk deel: het Schoot (dit deel zou zich ontwikkelen tot Someren-Eind). Een Schoot is een wat afgelegen bosschage. Mede daardoor wordt het zuidelijk deel ook wel Einder Schoot genoemd. Hiermee werd het gedeelte bedoeld vanaf de Kerkstraat in Someren Dorp tot de Brugstraat in Someren-Eind (Het huidige dorp Someren-Eind werd de eerste tijd de Nieuwe Parochie genoemd. Gesticht omdat in die omgeving steeds meer mensen kwamen wonen.)

Schoot verdween langzamerhand uit het spraakgebruik, zodat het Einder of Eind in combinatie met Someren vanzelf Someren-Eind opleverde, terwijl de bewoning nog een stuk zuidelijker zich uitbreidde en de Nieuwe Parochie in zich opnam. Het ontstaan van de Zuid-Willemsvaart heeft zeker bijgedragen aan de uitbreiding van Someren-Eind.

Menu