Nieuwsbrief Zomer 2024 – Dorpsraad Someren-Eind

Dorpsavond Someren-Eind 2040

Tijdens de dorpsavond over de toekomst van Someren-Eind in 2040 kwamen enkele belangrijke thema’s naar voren waar we jullie hulp bij nodig hebben. Kun jij een steentje bijdragen? Laat het ons weten via dorpsraad@someren-eind.nl of door het contactformulier in te vullen op onze website www.someren-eind.nl.

Welkomsttas

De werkgroep bestaande uit Linda van Rees, Peggy Geraerts, Marion Swinkels en Cindy Manders is bezig met het samenstellen van een goodiebag als welkom voor nieuwe inwoners van Someren-Eind. Verenigingen en bedrijven die iets willen aanbieden voor nieuwe inwoners zijn van harte welkom om mee te doen. Later dit jaar zullen we de huidige inwoners vragen om nieuwe buurtgenoten aan te dragen, zodat we hen met de gevulde tas kunnen verwelkomen.

OMNI Verenigingen: Samen Sterker

In Someren-Eind hebben we Tennisclub TVSE en de voetbalvereniging SSE met beide eigen sportfaciliteiten. Binnen beide clubs wordt fanatiek gewerkt om toekomstbestendig te blijven. Het samenvoegen van deze verenigingen zodat er nog maar één complex onderhouden hoeft te worden, kan een mogelijkheid zijn. De gemeente staat hier ook voor open, maar vindt dat de verenigingen zelf aan zet zijn.

TVSE is samen met de andere tennisverenigingen van Someren aan het onderzoeken of ze ook invulling willen of moeten geven aan padel. Dus samenwerking wordt onderzocht, er is bereidheid, maar vast en zeker ook nog een aardige weg te gaan. Voor suggesties of opmerkingen kunt u altijd contact opnemen met een van de verenigingen of de dorpsraad.

Buurtverbinders

Als het nodig is kun je een beroep doen op elkaar. Maar geldt dat voor iedereen? En als het even tegen zit, durf je dan hulp te vragen? In Someren-Eind hebben we een goede dorpsondersteuner, die je een stukje op weg kan helpen. Maar hoe kunnen we elkaar nog beter ondersteunen? Deze vraag heeft de werkgroep bestaande uit Maria Hoeben, Evelien van de Moosdijk, Johan Manders, Marion Swinkels en Cindy Manders onderzocht.

We zijn op zoek naar buurtverbinders. Mensen kunnen op een laagdrempelige manier hulp vragen aan buurtverbinders in de wijk. De buurtverbinder staat open voor contacten in de buurt en is laagdrempelig benaderbaar. Hij vraagt actief hoe het met mensen gaat en mensen mogen actief zelf vragen. We denken aan meerdere buurtverbinders in Someren-Eind om de belastbaarheid laag te houden en hierin samen te werken. Vragen stellen kan soms heel moeilijk zijn, daarom kan men de buurtverbinder kiezen waarbij men zich het veiligste voelt.Zie jij jezelf dit doen? Laat het ons even weten.

Wonen in Someren-Eind

Na de bijeenkomst van vorig jaar heeft Jorin van de Laar zich aangemeld bij de Woongroep Someren-Eind. De groep bestaat nu uit Veerle van de Biggelaar, Hans Toonders, Maurits Leesbergen, Johan Manders en Twan van de Moosdijk. Deze groep is onderdeel van de Dorpsraad en heeft aan de wieg gestaan van de huidige Goede Vaart.

In fase 1 wordt volop gebouwd, fase 2 zal voornamelijk worden benut om sociale woningen te realiseren en fase 3 is nog niet geheel concreet. Ook worden er door diverse particulieren woonprojecten ontwikkeld. Dit is een signaal dat ons dorp zal groeien in aantal bewoners en we hiervoor een prettig klimaat moeten scheppen.

Daarnaast sluit de dorpsraad ook frequent aan bij de Klankbordgroep van het buitengebied. Gezien de overheid in gang heeft gezet om een fors aantal veehouderijen weg te kopen, zal ook dit gevolgen hebben voor Someren en dus ook Someren-Eind. Ook dit buitengebied moet leefbaar blijven en soms zal een andere invulling van dit gebied dan ook het gevolg zijn, maar mag tevens agrarisch ondernemen niet te veel frustreren.

Onder de Beuk

Op zondag 23 juni vond de derde editie van Onder de Beuk plaats, ontstaan vanuit de Dorpsraad om iets extra’s te doen met de kermis, voor de kermis en zo ook voor en met de horeca. Het weer was top voor deze happening en de vrijwilligers van het comité waarin mensen van de pastorie en andere Eindenaren vertegenwoordigd waren, hadden er weer een gezellige bijeenkomst van gemaakt.

Reacties die je hoorde waren: “Spreken we weer net als vorig jaar af om 13 uur bij Onder de Beuk?” Tot “lekker gezellig en kneuterig en echt leuk voor alle leeftijden” gaven de prima sfeer aan. Naast amusement, was er een Kubb-toernooi en stond Peter van de Mannaker met eigen houtsnijwerk op het terrein. De jonge ouders liepen regelmatig met de kleintjes naar het kermisterrein zodat er een leuke connectie ontstond.

Op kermismaandag werd de pastorietuin ook nog bezocht door de deelnemers van de optrekdag van het gilde. Een kleine 200 Eindse feestneuzen die aan de biertafels goed bediend werden door gastvrouwen en heren van de pastorie kwamen dan ook niks te kort. Het mooie weer, de goede sfeer en de samenhorigheid gaven een extra tintje aan de kermis van 2024.

Flexplekken

Er werd gesproken over flexplekken, die tegenwoordig steeds vaker in steden te vinden zijn. Is dit ook iets voor Someren-Eind? Is er behoefte aan? Wat zijn jouw ideeën hierover? We horen graag wat jij ervan vindt!

Dorpswandeling

Om nieuwe inwoners welkom te heten en kennis te laten maken met ons dorp, willen we periodiek een dorpswandeling organiseren. Zijn er inwoners die bijzondere plekjes in ons dorp willen laten zien, willen helpen met de organisatie of gewoon enthousiast zijn over Someren-Eind? We komen graag met jou in contact!

Op al het schrijven in deze brief mag of kan gereageerd worden. Dit kan per mail naar dorpsraad@someren-eind.nl of direct met Johan Manders via 0622500165 of Twan van de Moosdijk via 0615851858. We zijn altijd op zoek naar goede suggesties, opbouwende kritiek en mensen die mee willen helpen om de leefbaarheid van Someren-Eind te behouden en te vergroten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte worden gehouden, schrijf je dan in via onderstaand formulier.

* verplicht
Menu