Monumenten Someren-Eind

33 jaar carnaval op De Plattevonder

Dit monument is ontworpen door Jan van Kasteren, bestuurslid van de carnavalsvereniging te Someren-Eind en mede uitgewerkt door Antoon Kwarten. Toen de kerk gebouwd werd was duidelijk dat er geen geld overbleef om een toren van te kunnen bouwen. Een kerk zonder toren vond men echter niks. De carnavalsvereniging heeft toen actie gevoerd om alsnog aan de benodigde middelen te komen. Het motto van de actie was: red onze toren, afgekort r.o.t. De koosnaam van de Eindse inwoners is sindsdien tot op de dag van vandaag Rotten en Rottinnekes. Jaren later is een monument opgericht dat hier staat afgebeeld.

Het is 1989 geplaatst bij gelegenheid van het 33-jarig bestaan van carnavalsvereniging De Plattevonder.

Gedenksteen burgemeestersmoord Asten en Someren 1944

Het monument aan de Kanaaldijk-Zuid in Someren-Eind is opgericht in 1949, ter nagedachtenis aan de moord op de burgemeesters Wijnen van Asten en Smulders van Someren in de Tweede Wereldoorlog. Het waren zogenaamde Silbertanne moorden: een geheim moordproject van de nazi’s met als doel terreur te brengen onder de bevolking.

Het kruis bij de gedenksteen is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Kruiwagen met turf

Dit monument is op 10 maart 1990 aangeboden door de Schaduwraad Someren-Eind/Sluis 13 t.g.v. hun 25 jarig bestaan. De tekst op het monument luidt; 1962-1987 Aan U onze Ouderen. Het monument staat op de hoek Nieuwendijk/Willem Alexanderlaan te Someren-Eind. Het monument verwijst naar de vroege bewoners van Someren-Eind, namelijk de turfstekers met hun kruiwagen en turf.

Gedenkenisbeeldje

Sinds 2019 wordt op 18 september in Eindhoven het vanuit Bayeux overgebrachte en op het 18 Septemberplein ontstoken bevrijdingsvuur opgehaald en verspreid over de Peelgemeenten. Op woensdag 20 september 2023 kwam het vrijheidsvuur aan in Someren-Eind. Voor de aankomst van het vrijheidsvuur onthulde burgemeester Dilia Blok, in aanwezigheid van familieleden van de familie Vossen en de familie Lemmen een gedenkenisbeeldje voor de verongelukte kinderen Vossen en Lemmen. Het gedenkenisbeeldje staat op de hoek Haagdoornweg-Nieuwendijk.

Monument vliegtuigcrash WO-2

Op zaterdag 19 juni 2021 is door de Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide een monument in de Laarstraat in Someren-Eind onthuld. Dit monument is ter nagedachtenis aan de slachtoffers van een vliegtuigcrash op 23 april 1944 in die omgeving.

Een Halifax Mk III was opgestegen op RAF basis Leconfield en had boven Düsseldorf zijn bommen gedropt. Op de terugweg naar zijn basis werd het toestel aangevallen door een Duitse nachtjager. Het toestel vloog in brand en viel in stukken uiteen. Eén van de bemanningsleden overleefde de crash en werd door de Duitsers gevangen genomen. De overige zeven bemanningsleden overleefden de crash niet.

Het ontwerp en uitvoering van het monument is een samenwerking van Blood, Sweat and Steel te Someren-Heide en Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide.

Kaart

Menu