Nationaal Park de Groote Peel

Someren-Eind grenst aan Nationaal Park De Groote Peel. Een hoogveengebied waar vroeger turf is gestoken. Tegenwoordig is het een vogelrijk natuurgebied dat bij uitstek geschikt is om wandelend te beleven.

Het gebied is ruim 1400 hectare groot en wordt niet doorsneden door autowegen, hoogspanningsleidingen of andere ontsierende infrastructurele werken. Dat is best zeldzaam in Nederland! Nationaal Park De Groote Peel ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant, in de driehoek Meijel – Asten – Nederweert. Staande in het centrum van de Groote Peel vallen de kerktorens van deze dorpen op.

De Groote Peel is een van de weinige restanten die over zijn van het onafzienbare hoogveenmoeras dat ooit de grens tussen Brabant en Limburg vormde. Nu is het een natuurgebied van internationale klasse, vooral vermaard om zijn vogelrijkdom. Weids en waterrijk herinnert het landschap aan vroeger. Destijds was het een plek om te mijden, nu wandelt men er naar hartenlust. Overal zijn sporen van het verleden te vinden, toen noeste werkers de turf, ‘het zwarte goud’ van de Peel, uitgroeven

Kaart

Menu